Nyári programok 2017

nyari program2017 1k

Sárkányfesztivál 2017

sarkanyfesztiva2017k

Csukás Színház

csukas2017 1k

3D séta Balatonszárszón

pano360 logo

József Attila Emlékház

jozsef attila emlekhaz

Látogatás számláló

Balatonszárszó nevét elsőként egy 1082-ből való középkori oklevél említi. A Szárazaszó ( száraz völgy ) névváltozat után a XIX századi térképeken már mindenütt Szárszó elnevezés szerepel, melyet 1922-ben toldottak meg a Balaton előtaggal.

A településen található legrégebbi régészeti leletanyag az újkőkor vagy neolitikum (Kr. E. 5500-3000) emberének ittlétét igazolja.
Ettől kezdve valamennyi korból található több-kevesebb régészeti emlék.

Balatonszárszó múltjának megismerésében nagy jelentőséggel bír a 2001. év, amikor az M7 autópálya építésének kapcsán sor került a tervezett nyomvonal régészeti feltárására. Az ásatás során felszínre kerültek a török kori falu emlékei és a település XIII. sz.-ban épült és a XVIII. század végéig álló templomának alapfalai, illetve a templomban és annak közelében temetettek középkori mércével mérve gazdag sírjai, az un. Kiserdei dűlőben. A régi faluba vezető útvonalat emlékpark jelzi.
Településünk legjelentősebb történelmi eseménye az 1943-as Magyar Élet konferencia néven ismerté vált népi írók tanácskozása, a Soli Deo Gloria szövetség és Püski Sándor közös rendezésében.

Szálláskereső

szallaslogo3

Gyermek- és családbarát Balatonszárszó

image kiadvany 2016 1k

Szárszói Hírmondó megjelent számai

hirmondo szines logo

Balatonszárszó a Facebookon

face

Szárszóért Nonprofit Kft.

kftlogo

face

Mozdulj Balaton

mozduljbalaton