Vers utca – Egyedülálló irodalmi élmény a magyar tenger partján

A 2016-os „Balatonszárszó kulturális és aktív turisztikai fejlesztése” című pályázaton belül 2020 nyarán megvalósításra került a „Vers utca” elnevezésű interaktív elemekkel gazdagított, Balatonszárszó természeti, kulturális és szellemi értékeihez kapcsolódó projekt.

Gyarmati László író, újságíró ötlete alapján, majd 10 éves várakozás után 2020 januárjában elkezdődhetett a projekt szakmai előkészítése, mely most áprilistól a megvalósítás folyamatába lépett.

A projektrészhez kapcsolódóan 3 db kültéri hangbokszos versmegálló került beszerzésre, valamint 5 db versmegálló. Hasonlatosan a 2017-ben átadott Megújulás útja sétaútvonalhoz, a különböző állomások itt is egy-egy tematikára épülve mutatják majd be településünk és a magyar költészet szépségeit. Olvashatók és meghallgathatók többek közt József Attila, Babits Mihály, Kányádi Sándor, Illyés Gyula ismertebb versei csakúgy, mint Faludy György, Fodor András, Rónay György, Csukás István, vagy éppen Kemény Zsófia és Varró Dániel költeményei. A tematikus sétaútvonal csakúgy, mint a Megújulás útja egyedülálló élményt nyújthat mindazoknak, akik a versekben szellemi-lelki feltöltődést keresnek, ezekben örömüket lelik. Természetesen nem elhanyagolható a projekt oktatási szempontból sem, hiszen a településre látogató diákcsoportok akár rendhagyó irodalomóra keretén belül is felhasználhatják a sétautat, de a célunk az, hogy gyermekektől az idősekig mindenkit megszólíthassunk. A József Attila Emlékházzal, a József Attila Művelődési Házzal, a József Attila Általános Iskolával és a Csukás Színházzal karöltve így válhat Balatonszárszó a József Attila kultusz és az irodalmi hagyományok valódi őrzőjévé.

versutcaeegyben

(A projekt ünnepélyes átadása: 2020. július 11-én lesz.)