jozsef attila emlekhaz

Balatonszárszó
József Attila utca 7.
8624

fejecske


Idesereglik, ami tovatűnt

A balatonszárszói villasoron lévő, Európai Uniós forrásból 2012-ben megújt egykori Horváth-panzió ad otthont az új József Attila-kiállításnak. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő.
1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Az aktív befogadásra késztető, látványos, új belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is bemutatja a költő tárgyi hagyatékát, lírai univerzumát, azt példátlanul sokrétű költészetet, melynek az eszmélkedés mellett az emlékezés volt a legfontosabb ihletője.

Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését), eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlat egyedi a maga nemében. Szerelemvágyról, szenvedésről, halálról szól, mégis minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A családdal érkezőknek olyan játékos-kreatív közös befogadást kínál, amelyek segítségével a gyerekek is sok mindent megérthetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből.

A Kiállítás kurátora: H. Bagó Ilona
Látványterv: Fákó Árpád, Zalavári Tibor
Múzeumpedagógus: Matkovics Diána

  

Nyitva tartási idő:

teli_informaciok

 jozsef_a_emlhaz2015_k


PROGRAM ELŐZETES 2015

- április 11. - Költészet Napja
- június 20. - Múzeumok Éjszakája
- július 03-17-30; augusztus 13-28 - MúzeoMozi
- július 4. - Balaton100Szó/ hiphop, slam poetry rendezvény
- augusztus 9. - Alkotók Napja
- szeptember 26-27. - II. Balatonszárszói Csokoládéfesztivál
- október 22-től november 26-ig - Szappanfőző Műhely

 -----------------------------------------------------------------------------


SZOLGÁLTATÁSOK

/József Áron és a szappanfőzés rejtelmei/

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁS iskolás csoportoknak

Új foglalkozásunkon most egyedülálló módon ismerhetik meg József Attila családjának kevésbé ismert történetét. A múzeumpedagógiai foglalkozás két részből áll: a tárlat közös megtekintése (élményközpontú, interaktív módszerekkel) a látottak megbeszélése, feldolgozása alkotómunka (képzőművészeti foglalkozás) keretében.
Foglalkozás időtartama: körülbelül 2 óra
Ajánlott korosztály: 11-12 éves kortól
Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy díja) + 5000 Ft csoportonként (minimum 10 főtől/ foglalkozás díja)

A Foglalkozást belépőjegytől függetlenül is lehet kérni.

Ingyenes attrakció / „Múltidéző szoba és könyvtár” + Wi-Fi Hotspot az Emlékház területén

Az 1930-as; 40-es évek tárgyait, divatját és hangulatát bemutató szobában lehetőség van felölteni Pőcze Borbála, vagy akár József Attila alakját. Az 1935-ben készült keménykalap és a kézzel varrott korabeli fürdőruha felpróbálása garantáltan maradandó élményt hagy kicsikben és nagyokban egyaránt. A felpróbálás és fotózás ingyenes. A Múzeumi könyvtár antikvár darabjait olvasva pedig bővebb információt kaphatunk a költő életéről.

Belépődíjak
Felnőtt 1000 HUF
Diák 500 HUF
Nyugdíjas 500 HUF
Családi jegy
20 % kedvezmény
a belépőjegyek árából
Csoportos jegy
(minimum 10 fő esetén)
felnőtteknek 900 HUF
diákoknak 400 HUF
Fotójegy 300HUF
Tárlatvezetés csoportoknak 1000 HUF

 Pedagógus igazolvánnyal és sajtóigazolvánnyal rendelkezők, fogyatékkal élők,
6 év alatti gyermekek, illetve 70 év felettiek
ingyenesen látogathatják a múzeumot.

Információ:

Telefonszámok: 0630/ 8649134 vagy 0684/ 343199

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Internet: www.balatonszakrszo.hu  www.emlekhazak.hu

Facebook: József Attila Emlékház Balatonszárszó néven


József Attila Emlékház avató ünnepség

 

"József Attila (1905–1937) élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. Augusztustól szeptember közepéig pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota panzióban, s örömmel foglalkozott Etus gyermekeivel, komolyan véve a jó szóval oktató, játszani is szerető nagybácsi szerepkörét.

jozsefattila„Ez volt az utolsó szép nyara. Lesülve, meghízva, frissen tért haza, büszkén szép verseire” – emlékszik vissza erre az időre Németh Andor. A hullámok lágy tánca…, a Balatonszárszó című és a Jaj, majdnem… kezdetű költeményekbe „belevarázsolta a gazdag nyár minden sugarát és hevét”.

Másfél évvel később, 1937. november 4-én, csikorgó télidőben látta viszont a szép emlékezetű nyaralót. A jól fölszerelt budai szanatóriumból ide irányította orvosa, hogy családi körben, állandó és gondos felügyelet mellett folytatódjék a további „relatív gyógyulás”. A súlyosan depressziós költő azonban fölöslegesség-érzéstől, kishitűségtől szenvedett, s egyfolytában az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta. Nővérei csak nagy nehézségek árán tudták megteremteni az ápolás feltételeit. Kezdetben fűteni sem tudtak az épületben, beázott a mennyezet, jéghideget leheltek a falak. Kétheti fagyoskodás után beköltöztek a Balaton-partról a villasorra, a Horváth panzió két szobájába. Ekkor szemmel láthatóan javult a költő állapota. Rá-rátörtek még a kényszerképzetek, a sírógörcsök, de esténként sokat beszélgetett nővéreivel. Gyermekkori emlékeket idéztek föl, napközben sokat sétáltak a faluban.

November 28-án szerelme, Flóra látogatta meg, december 2-án – a halálát megelőző napon – a Szép Szó vezérkara és az orvosa is fölkereste. Barátai új kötet-lehetőségről, lektori állásról és a régen várt Baumgarten-díj odaítéléséről hoztak „biztos” híreket.

Másnapra mintha kicserélték volna, újra tervezgetett. Nővéreivel gyengéd és segítőkész volt egész nap. Még az ebédet is megette, ami addig nem volt szokása. Újságot olvasott, mókázott a gyerekekkel, leveleket írt. Este – miközben Etus kenyeret dagasztott, Jolán a kicsiket fürdette – sétálni indult. Nem sokkal később kopogtattak: a halálhírét hozták. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomáson a menetrendben nem szereplő, induló tehervonat halálra gázolta. Jolánt a sorompónál csendőr tartóztatta föl, mögötte feküdt a halott költő, Nagy-Magyarország térképével letakarva.

December 5-én a református egyház szertartásrendje szerint temették el nővérei, a helybeli kíváncsiskodók és a Pestről érkezett barátok, tisztelők – valamint Faludy György emlékei szerint – öt csendőr jelenlétében. A szárszóiak bolond hírét keltették az öngyilkos ismeretlennek. Öt évvel később, amikor Budapesten, díszsírhelyen újratemették József Attilát, már a legnagyobb költőként tartották számon, szerte az országban."

Valachi Anna irodalomtörténész

 


 

Módosítás: ( 2015. november 09. hétfő, 21:19 )